Tunnettuja urheilijoita

Suomalaiset urheilijat ovat menestyneet monissa lajeissa eikä tämä listaus ole läheskään täydellinen eikä se edes pyri olemaan sellainen, nostamme vain muutaman kaikkien tunteman urheilijan erikseen listalle.

Teemu Selänne

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmasta suomalaisesta urheilijasta on eittämättä Teemu Selänne, Finnish Flash, joka teki maaleja liukuhihnalla NHL:ssä alkuvuosinaan. Teemu Selänne syntyi vuonna 1970 ja aloitti juniorina Espoossa EPS:n joukkueessa. Muutaman juniorivuoden jälkeen Teemu siirtyi Jokereiden neljäksi kaudeksi ennen vuotta 1988, kun hänet varattiin numerolla 10 Winnipeg Jetsiin. Hän pelasi NHL:ssä aina vuoteen 2014 esiintyen yhteensä lähes 1800 ottelussa ja tehden runkosarjassa tehot 684+773 ja playoffseissa 44+44. Hänellä on yhä NHL:n tulokkaiden yhden runkosarjakauden maali- ja piste-ennätys, 76 maalia ja 132 tehopistettä kaudella 1992–1993. Selänne pelasi Suomen maajoukkueessa 1988-2017 yhteensä 109 maaottelua tehden niissä 66 maalia. Selänteestä JP Siilin ohjaama ja Marko Tallin tuottama Sel8nne dokumenttielokuva näki ensi-illan 27.9.2013. Elokuvan on nähnyt yli 100 000 katselijaa elokuvateattereissa ja se on Suomen katsotuin dokumenttielokuva. Lisäksi Selänteestä vuonna 2014 Ari Mennandersin kirjoittama elämäkerta Teemu on Suomen toiseksi myydyin urheilukirja.

Keke Rosberg

Ei ehkä menestynein, mutta varmasti henkilö, joka omalla työllään teki paljon suomalaisen formulakuskien tulevaisuudelle ja on oman aktiiviuransa jälkeenkin ollut tärkeä vaikuttaja formulapiireissä. Keke syntyi 1948 Solnassa Ruotissa ja voitti suomalaisittain ensimmäisen maailmanmestaruutensa Formula 1:ssä 1982. Hänen poikansa Nico Rosber teki saman vuonna 2016. Keke voitti kartingissa useita Suomen mestaruuksia ja Pohjoismaiden mestaruuden ennen siirtymistään muihin, isompiin formula-autoihin. Formula 1 sarjaan Keke pääsi Theodore talliin 1978. Ensimmäisen kerran Keke ylsi palkintokorokkeelle oli vuonna 1980 Fittibaldi tallin autolla Argentiinassa, Keke oli kolmas. Vuonna 1982 Keke pääsi Williamsille ja sai alleen auton, joka oikeasti oli kilpailukykyinen. Vuonna 1982 hän alkoi vähitellen saada huomiota myös Suomesta oltuaan viides ja kaksi kertaa toinen ja sitä myöten MM-johtaja. Kekestä tuli Belgian Span kisassa ensimmäinen suomalainen, joka on johtanut F1 kisaa, vaikkakin se kisa loppui ajovirheeseen. Keke voitti vuoden 1982 mestaruuden voittamalla vain yhden osakilpailun eli Sveitsin GP:n (joka ajettiin Dijonin radalla Ranskassa). F1 uransa Rosberg lopetti kauteen 1986 ja McLarenille. Hän keskeytti uransa viimeisen kisan rengasrikkoon oltuaan ylivoimaisessa johdossa. Keke oli viimeisellä kaudellaan pisteissä kuudes.

Jari Litmanen

Jos Selänne on talviurheilupiireissä tunnettu, voi Jari Litmanen sittenkin olla vielä tunnetumpi kuin Selänne, koska jalkapalloilua seurataan huomattavasti laajemmin kuin jääkiekkoa. Jari ja Teemu ovat lähes saman ikäisiä, Jari yhden vuoden nuorempi. Litmanen on Lahden Reippaan kasvatti, missä hän pelasin kolme ensimmäistä kauttaan tehden 28 maalia 86 ottelussa ennen siirtymistään HJK:n ja MyPan kautta vuonna 1992 Hollantilaiseen Ajaxin joukkueeseen. Ajaxissa Litmanen voitti mm. Mestarien liigan vuonna 1995 ja oli kolmas Kultainen pallo- äänestyksessä. Hän pelasi Ajaxissa 7 kautta ja 159 peliä tehden niissä 91 maalia. Ajaxin jälkeen Litmanen pelasi Barcelonassa pari kautta, mutta peliaika ja vastuu jäi 21 ottelun määrään. Barcelonasta Litmanen siirtyi Liverpooliin jossa yhden kauden tulos oli 26 peliä ja 5 maalia ennen paluuta kaudeksi 2002 Ajaxiin. Ura jatkui vielä muutaman kauden siirtolaisena ympäri Eurooppaa, kunnes Jari laittoi nappulakengät naulaan kauden 2011 jälkeen, kauden hän pelasi HJK:ssa. Jarin seurapeli ura kesti 1987-2011 ja hän pelasi 449 ottelua tehden niissä 173 maalia. Maajoukkueessa Jari pelasi aikuisten tasolla 137 maalia ja teki niissä 32 maalia. Litmanen on yhä eniten maaotteluita pelannut ja niissä eniten maaleja tehnyt suomalainen.

Lauri Markkanen

Yksi uusimmista suomalaisista supertähdistä, ja toinen suomalainen NBA ammattilainen, joka jo tähän mennessä on rikkonut kaikki Hanno Möttölän tekevät piste- yms ennätykset peliurallaan. Lauri Markkanen on sitä paitsi vasta aluillaan ja hänen sanotaan olevan yksi niistä pohjatekijöistä, mille Chicago Bulls rakentaa uutta tulemistaan. Markkasen matkaa NBA:n peliympyröihin oli tasoittamassa hänen peliesitykset Arizonan yliopistojoukkueessa. Lauri varattiin Pohjoismaiden historian pienimmällä varausnumerolla (7) vuonna 2017 Minnesota Timberwolvesiin, josta hänet siirrettiin suoraaan Chicago Bullsin miehistöön. Markkanen rikkoi NBA-tulokaskaudellaan Bullsissa useita ennätyksiä mm. kolmen pisteen korinteossa: hän heitti 100 kolmen pisteen koria nopeimmin sarjan tulokashistoriassa ja Bullsin tulokaskausiennätyksen kolmen pisteen koreissa. Ennen NBA uraa Lauri ehti pelata Suomesa BC Jyväskylässä ja HBA Märskyssä. Suomen maajoukkueessa Lauri on pelannut vuodesta 2015. Toisella kaudellaan 2018-19 Lauri oli joukkueensa toiseksi paras pistemies, vaikka joutui olemaan sivussa kauden lopun ja osan myös peruskautta.