Suomalaiset valmentajat

Suomalaisia valmentajia koulutetaan niin urheiluakatemioissa kuin -keskuksissa sekä urheilu-ja lajiliittojen omilla valmentajakursseilla ja koulutuksilla.

Jalkapallo

Suomen Palloliitto vastaa suomalaisen jalkapalloilun valmennuksen koulutuksen tasosta. Valmentajakoulutuksia on sekä juniorivalmennukseen että siitä ylöspäin. Jalkapallossa kaikki uudet valmentajat aloittavat Futisvalmentaja Startista, jonka jälkeen valmentaja voi edetä oman valintansa mukaan joko ikäluokan 5-7 ja tai ikäluokan 8-11 koulutukset. Valmentajan UEFA C–tasolle pääsee suorittamalla startin, ikävaihekoulutukset / koulutuksen sekä yhden valinnaisen teemakoulutuksen.
Palloliitto kouluttaa omia kouluttajiaan valtakunnallisesti sekä alueellisesti. Koulutuksissa keskitytään tulevaisuudessa koulutusosaamisen lisäämiseen uusien koulutusten sisältöjen ja menetelmien lisäksi.

Vierumäki

Vierumäellä valmentajaksi voi opiskella usealle eri lajille: alppilajit, ammunta, cheerleading, jääkiekko, koripallo, soutu yms. Ensimmäisen tason valmentajakoulutus on 2 opintoviikkoa, 40 tuntia lähiopetusta ja 40 tuntia itseopiskelua. Koulutuksen tavoitteena on antaa valmentajalle lähtökohdat hallita yksittäisen harjoituskokonaisuuden sekä 4-8 viikon harjoittelujakson suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin. Valmentajakoulutuksessa keskitytään harjoituksen kokonaishallintaan, johtamiseen sekä urheilijan taitojen, liikkuvuuden ja nopeuden kehittämiseen. Vierumäen tyylisiä erilaisia valmentaja koulutuksia järjestetään ympäri Suomea, kuten sivustomme eri osioista löydätte.

Valmentaja koulutuksista

Valmentajakoulutuksessa voi hakea peruskoulutuksen lisäksi myös lisäoppia muualta. Esimerkiksi vuorovaikutteista esimiestyön koulutusta Yritysakatemiasta tai ratkaisukeskeisen ajattelun mukaista valmennusoppia. Ratkaisukeskeisyys on menetelmä ja ajattelutapa, joka antaa lisää kannustavia käytännön työkaluja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, motivaation ja innostuksen kasvattamiseen, suunnitteluun, ongelmien ratkaisuun ja kehittämistyöhön.

Ensimmäinen suomalainen maalivahtivalmentaja NHL:ssä

Kuka uskoisi, että kesti aivan vuoteen 2018 saakka, että ensimmäinen suomalainen jääkiekkomaalivahtivalmentaja sai NHL pesti. Jo vuosikymmeniä on puhuttu hyvistä suomalaisista maalivahdeista, ja siitä kuinka se kaikki on lähtenyt jo junioriaikojen valmentamisesta. Siksi onkin erikoista, että vasta Jussi Parkkilan pesti Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajaksi 2018 oli ensimmäinen lajiaan suomalaisittain. Parkkila ehti ennen NHL:ää valmentaa Itävallassa ja KHL:ssä 12 vuoden ajan.